DOBER KOT KRUH

Današnji otroci ne poznajo življenja prednikov. Ne vedo, kako je bilo težko priti do osnovnih življenjskih potrebščin. Zato sva s sodelavko v okviru projekta DOBER KOT KRUH otroke želeli seznaniti s pripravo na peko kruha. V projektu smo sodelovali z Društvom Kmečkih žena in deklet Lenart ter z Las Ovtarjem Slovenskih Goric.

Na vprašanje vzgojiteljice: »Otroci, veste, kako dobimo kruh?«, je bil večkratni odgovor otrok:« V trgovini.« Zato je bil najin cilj, da otroke seznaniva, kako nastane kruh, da je kruh osnovna dobrina in ne le izdelek, ki ga vzamemo na trgovski polici; pomembno nama je bilo tudi to, da otroci sodelujejo pri pripravi kruha in spoznavajo sestavine za kruh.

Tako se je pričelo z otroki raziskovanje z učenjem skozi igro, spoznavanje in odkrivanje novih sestavin in potrebščin za peko kruha.

September je bil odličen čas, da smo z otroki v naravi raziskovali, opazovali na polju rast različnih kulturnih potrebščin. V igralnico so otroci – fantje prinesli otroške kmetijske stroje, kjer je sledila igra kmeta in njegovih kmečkih opravil (oranje, sejanje, žetev, sušenje žita …). Dekleta so se igrala igro vloge gospodinj, kjer so v kuhinji pripravljale in kuhale jedi.

Obiskali smo pekarno v Lenartu, kjer so otroci spoznali postopek priprave za različne vrste kruha. V času obiska pekarne so peku pripeljali moko. Bili smo presenečeni, koliko moke potrebuje za pekovske izdelke v enem tednu.

Otroci so želeli, da bi se lahko sami preskusili v pripravi peka kruha. Zato smo povabili go. Jožico Kramberger iz Društva Kmečkih žena in deklet Lenart. Gospa se je z veseljem odzvala našemu sodelovanju. Dan pred TRADICIONALNIM SLOVENSKIM ZAJTRKOM je gospa Jožica prišla v Roza igralnico v vrtcu Lenart, kjer smo pripravili rženi kruh in žemljice. Otroci so spoznali vse sestavine in sam postopek peke kruha. Postali so mali pekovski pomočniki gospe Jožice. Kruh smo spekli v električni pečici v vrtčevski kuhinji, kjer smo ta kruh jedli na dan slovenskega zajtrka.

Otroci so preko pogovora slišali tudi za krušno peč. S sodelovanjem enega od staršev smo se dogovorili za ogled krušne peči v piceriji Agata, kjer smo krušno peč spoznali in videli njeno obliko od blizu. Tako smo dobili primerjavo različnega okusa kruha pečenega v različnih pečeh.

Otroci so v projektu spoznali postopek od začetka to je od semena do konca pečenega kruha na trgovskih policah.

Hvala vsem, ki so nam pomagali ali drugače organizirali delo pri projektu.

                                                                                                                                Zapisala: Irena Vajda