Ovtarjeva trgatev v Vrtcu Lenart, ki je potekala 17. 9.2019 je dogodek, ki bo otrokom še dolgo ostal v spominu.

Ob parku čutnih poti se najmlajši srečujejo z naravnimi gradivi, ki nas obkrožajo. Letos je tudi tukaj trta obrodila obilno in smo trgatev opravili v prijetni družbi otrok, staršev, vzgojiteljic, krajanov ter članov Društva vinogradnikov Lenart. Ob začetku nas je pozdravila pomočnica ravnatelja Aleksandra Selinšek. Trgatve so se tudi udeležili predsednik Društva vinogradnikov Lenart Stanko Kramberger, člani vinogradniškega društva, župan Janez Kramberger, podžupan Franci Ornik in predstavniki Zadruge Dobrina.
Nekoč je trgatev veljala za pravi praznik, ki se ga je veselilo mlado in staro. Ker si tudi v vrtcu, v sodelovanju z vinogradniki, prizadevamo ohranjati stare običaje, smo trgatev prikazali na star način. Pred in po trgatvi, je hišnik Severin Krivec, pripravil vse potrebno. Otroci so bili vse: trgači, brentarji in prešarji. Ob zvokih harmonike mladega harmonikaša Amadeja Lutarja, je bilo trganje prijetneje, kuharji so spekli ocvirkovco, sok pa je bil letos sladek kakor med in je navdušil naše male brače, pa tudi starejše.
Otroci so spoznali običaje, šege in navade, zaradi katerih je »branje», kot trgatev imenujemo v Slovenskih goricah, še danes vesel dogodek. Zadruga Dobrina je pripravila pravo kmečko vinogradniško malico. Ob trgatvi, prešanju in pokušanju grozdnega soka smo preživeli prijeten popoldan.

Dogodek Ovtarjeva trgatev v Vrtcu Lenart poteka v okviru operacije Ovtarjev plac-1. faza (LAS Ovtar Slovenskih goric). Naložbo financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Nataša Rodeš