Klopotec je simbol slovenskih vinogradov. Po izročilu se klopotec v Sloveniji postavlja med 25. julijem in 24. avgustom, ko grozdje začne dobivati barvo. Klopotec je slovenska kulturna dediščina, ki jo v zadnjem času ponovno množično obujamo. Po stari šegi so poleg klopotca postavljali čuvaje vinogradov, pri nas ga imenujemo ovtar, ki je zaupnik vinogradov in jih zvesto čuva. V društvu vinogradnikov Lenart to funkcijo opravlja Marko Šebart.

Klopotec je v Sloveniji postal etnološka znamenitost in slovenski simbol, ki naznanja prihajajočo jesen. Tudi v vrtcu Lenart si, v sodelovanju z vinogradniki, prizadevamo ohranjati stare običaje, šege in navade ter poskrbimo za medgeneracijsko druženje.

Klopotec smo postavili v četrtek, 29. julija 2021. Najprej je otroke nagovoril ravnatelj Marjan Zadravec, kasneje še predsednik Društva vinogradnikov Lenart, Stanko Kramberger. Dogodka so se udeležili tudi člani društva: zakonca Kovačec in Šiler, hišnik David Ploj pa je klopotec postavil na svoje mesto.

Otroci so dogodek popestrili s pesmijo Klopotec, za konec pa preizkusili vetrnice, ki smo jih izdelali v pozdrav klopotcu.

Nataša Rodeš