KAKO POTEKA DAN V VRTCU

Jutranji čas je namenjen mirnemu sprejemu otroka v skupino, pogovoru, poslušanju umirjene glasbe, igri v različnih kotičkih, odkrivanju in raziskovanju ali pa jutranjemu počitku, spanju, če ga otrok potrebuje ali želi.

Čas prehranjevanja je prilagojen otrokom v posameznih oddelkih in ritmu življenja v vrtcu: zajtrk poteka med 8.00 in 9.00. Dopoldan imajo otroci na razpolago sadje, nesladkan čaj in vodo. Kosilo poteka med 11.30 in 12.30. Hrana je pestra, raznolika in trudimo se slediti smernicam zdravega prehranjevanja. V popoldanskem času, od 14.00 naprej, imajo otroci popoldansko malico. Čas za nego v oddelkih prvega starostnega obdobja poteka večkrat dnevno, po potrebi. Otrokom so ves dan na voljo sveže sadje, napitki (čaji različnih okusov, limonada, medica), voda.

Dopoldan življenje v vrtcu poteka v vsaki skupini po njihovem programu. Otroci so vključeni v dejavnosti po želji, vodene dejavnosti in spontane dejavnosti. Otroci raziskujejo, eksperimentirajo, se dogovarjajo in vzpostavljajo medsebojne odnose z vrstniki in odraslimi. Srečujejo se med seboj otroci različnih skupin. Pridobivajo si izkušnje na vseh področjih otrokovega razvoja: gibanja, jezika, družbe, umetnosti, narave in matematike.

Čas počitka pri nas v vrtcu poteka različno in je prilagojen vsakemu posamezniku in njegovi potrebi. Počitek je lahko na ležalniku ali »aktiven počitek«, kjer se otrok ukvarja s kakšno mirno aktivnostjo (s poslušanjem glasbe za umirjanje, poslušanjem branja in pripovedovanja strokovne delavke, z reševanjem ugank, z risanjem, družabno igro ali z nadaljevanjem dejavnosti, ki je potekala že dopoldan).

Dan v vrtcu se zaključi s spontano igro v igralnici ali na prostem in seveda z novimi pričakovanji za naslednji dan.