Otroški pevski zborček KAMENČKI

Otroški pevski zborček Kamenčki, predstavljajo otroci iz vrtca Lenart in ima že devetnajstletno tradicijo. V njem prepevajo otroci starejših skupin, ki so pred vstopom v šolo. Odprto pot k sodelovanju imajo prav vsi otroci ne glede na njihove pevske sposobnosti, saj se izbora ne opravlja.

Zborček nosi ime po kamenčkih, ki jih otroci obesijo okrog vratu zmeraj ko nastopajo. Ti kamenčki se prenašajo iz generacije v generacijo in so zaradi tega posebej dragoceni, saj nosijo v sebi energijo otrok, ki so prepevali v zborčku že pred njimi. Verjamemo, da zaradi njih otroci prepevajo še bolj složno in ubrano.

Skozi prizmo strokovnjakov, je vsakršna glasbena vzgoja pomemben sestavni del estetske in umetnostne vzgoje, saj zagotavlja temelje za skladen in uravnotežen osebnostni razvoj. Petje vpliva ugodno tudi na počutje, saj otroka spodbuja k izražanju čustvenih stanj ter k ustvarjalnosti.

Vsako leto se zbere in prepeva v zborčku zajetno število otrok (tudi čez 50). Slednje potrjuje pot doseganja našega globalnega cilja, ki je:

  • Spodbujanje veselja do petja, pevskega ustvarjanja otrok in uživanja ob petju samem ter glasbi.

Preko leta »Kamenčki« zapojemo na raznih prireditvah v kraju, na reviji pevskih zborov Čričkovem gaju, pogosto polepšamo dan starostnikom Doma Sv. Lenarta, obiskovalcem vrtca Lenart, sodelovali smo z narodno-zabavnim ansamblom Zlatih šest, s Centrom Slovenskih Goric, trgovino Špar-Lenart in drugje.

Vsakoletni Koncert Kamenčkov, ki ga izvedemo spomladi, predstavlja vrh in hkrati zaključek zborovske dejavnosti v vrtcu. Nanj se pripravljamo vse leto.

Koncerti so zmeraj tematsko oblikovani in skladno s temo nosijo naslov npr.: Lenart – moje mesto; Slovenija – moja domovina; Ujemi srečo; Naš vrtec praznuje, Skupaj na planetu Zemlja živimo idr. Temi ustrezno so izbrane tudi pesmice, ki jih otroci predstavijo. S koncertom Kamenčkov želimo obiskovalcem obogatiti dan ter prenesti sporočilo širšega pomena in jih spomniti na lepote življenja.

Nepogrešljiv delež h koncertu prispevajo s svojim znanjem in čutom za glasbo tudi glasbeniki, ki spremljajo petje otrok ali mu dodajo dodano vrednost kot glasbeni gostje.

Dan koncerta pa ni le praznik otrok, ki v pevskem zboru pojejo, temveč tudi vseh zaposlenih, ki pristopijo in sodelujejo pri pripravah koncerta na svoj način.

Energija otrok, iskrice v očeh in iskrena ljubezen do petja − vse to pričara nepozabno vzdušje, ki napolni srca obiskovalcev naših koncertov.

Dragi bralci, vabimo vas, da se koncerta udeležite in se o slednjem prepričate, kar sami.

Mentorica Helena Klobasa


Za predvajanje diaprojekcije počakajte trenutek.


Videoposnetki:

Kamenčki 2018/2019

Kamenčki 2017/2018

Kamenčki 2016/2017

Kamenčki 2015/2016

Kamenčki 2014/2015