OPERACIJA OVTARJEV PLAC-1. FAZA

ZA POGRNJENO MIZO, tradicionalne jedi v luči slovenskih praznikov

Dne, 11.11.2019, so se otroci Zelene igralnice v Vrtcu Lenart seznanili s tradicionalnimi jedmi in z načinom postrežbe le-te v starih časih. Gospa Cvetka Bogdan iz KGZS Zavod Ptuj nam je podala svoje znanje, ki ga je prejela od svoje babice. Poimenovali smo nekatere tradicionalne jedi: potica, gibanca, ocvirkovka, kisla štajerska juha, smetanova juha, ajdovi žganci…Prinesla je izvezen prt, ki so jih včasih vezli pozimi, ko so imeli več časa. Vezli so čez dan, saj še ni bilo elektrike, s petrolejem pa so varčevali. Vsaka mama je predajala svoje spretnosti vezenja na svojo hčerko. V prte je bilo vloženega veliko truda, zato so bili prti na mizi le ob cerkvenih praznikih.

Odločili smo se, da si ogledamo pripravo in peko gibance. Domačina Jožica in Branko Senekovič s hčerkama Lucijo in Mojco, so nam na njihovi domačiji prikazali, kako se pripravi gibanca, katere sestavine potrebujemo in kako jo spečemo v pravi krušni peči. Pečeno gibanco nam je Cvetka prinesla v vrtec, kjer smo se, na pogrnjeni mizi, posladkali.

Prav zaradi našega novo pridobljenega znanja smo vseslovenski tradicionalni zajtrk letos pripravili malo drugače kot prejšnja leta. Domače jedi smo postregli na pogrnjeni mizi, z izvezenimi prti.

Dogodek Za pogrnjeno mizo, tradicionalne jedi v luči slovenskih praznikov poteka v okviru operacije Ovtarjev plac-1. faza (LAS Ovtar Slovenskih goric). Naložbo financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Nataša Rodeš