»GREMO SE ŠPILAT«

ZAKLJUČNA PRIREDITEV VRTČEVSKE FOLKLORNE SKUPINE

Prireditev z naslovom »Gremo se špilat« smo otvorili s starim slovenskim pregovorom »Kdor poje, slabo ne misli.« Kako lep je človeški glas, še posebno otroški. Glas spremenjen v pesem, gradi mostove med ljudmi. Prireditve, ki jih pripravimo skupaj s predšolskimi otroki zagotovo gradijo posebne mostove ter medgeneracijske vezi s širšo skupnostjo.

V četrtek, 26. 5. 2022, smo se zbrali v Domu kulture Lenart. Otroci so se predstavili v folklornih kostumih, in sicer so prikazali odrske postavitve oz. plese, ki so jim bili kos. Vsekakor se lahko strinjamo, da ni lahko stopiti na oder in prikazati naučeno. Kakšne občutke ob tem doživljajo otroci pa si težko predstavljamo. Glede na videno in občuteno vzdušje v dvorani, pa lahko rečemo, da so otroci s posebnim ponosom publiki prikazali plese kot so Kosmatača, Špic polka ter Rašpla.

Letošnja prireditev je bila posebna iz več vidikov. Omogočeno nam je bilo, da smo skoraj po dveh letih javno predstavimo dejavnost, ki jo otroci z veseljem obiskujejo. Posebna je bila, saj so otroci imeli možnost zaplesati v folklornih kostumih, ki so bili povsem novi, v šolskem letu 2018/19 na zaključni prireditvi z naslovom »Jaz imam pa novi gvant«. Takrat smo jih predstavili prvič in kasneje v šolskem leti 2019/20 jih otroci niso imeli možnost  več obleči. Po dveh letih, so jih otroci ponovno javno pokazali v soboto, 21. maja, na otvoritvi Lenarške tržnice. Posebna je pa tudi iz vidika, da smo se v izvedbi naše prireditve povezali z občino Lenart ter se vključili v projekt »Gremo se špilat.«

Otroci so iz prireditve odšli s spominsko skupinsko fotografijo ter s povsem novimi občutki zadovoljstva, ponosa ter veselja. Obiskovalci pa so imeli možnost doživeti sproščeno, radoživo, otroško folklorno popoldne.

Zapisala: Maša Pušenjak (mentorica folklorne dejavnosti)