OPERACIJA OVTARJEV PLAC-1. FAZA

KULTURNE RASTLINE IN SEMENA

V vrtcu Lenart že nekaj časa posvečamo veliko pozornosti urejanju okolice vrtca. V našem ekološkem kotičku pa se nahajata  visoki gredi, ki strokovnim delavkam in našim otrokom nudita možnosti za učenje skozi igro.

Zelene površine okoli našega vrtca lahko vsakodnevno opazujejo in spremljajo vsi otroci, od najmlajših do najstarejših in nam tako nudijo številne možnosti za raziskovanje, opazovanje in tudi aktivno sodelovanje. Da bi površine v okolici vrtca postale še bolj zanimivo učno okolje, jih urejamo in oblikujemo z zelišči, visoko gredo pa  zasadimo z  različnimi  posevki.

Še prav posebej  smo bili  veseli, da sta Vijolično igralnico v okviru projekta  Kulturne rastline in semena, v četrtek, 5. marca 2020, obiskala strokovnjaka iz KGZS Ptuj enota Lenart. Gospa Cvetka Bogdan in gospod Branko Senekovič sta otrokom na zanimiv in  razumljiv način podala svoje znanje v okviru kulturnih rastlin in semen, ki rastejo v lokalnem okolju. Otroci so spoznali semena po imenu, kot so: paradižnik, fižol, solata, pšenica; prav tako po značilnostih, po katerih se razlikujejo med seboj (po barvi, velikosti, obliki, vrsti).  Otroci so si lahko  semena ogledali, otipali in povonjali. Prav tako pa so spoznali, da semena za kalitev potrebujejo kisik, vlago (vodo), svetlobo in primerno temperaturo.

Strokovnjaka  iz KGZS sta podrobno prikazala, kako se pravilno posejejo posamezni posevki, nato smo z njuno  pomočjo  posamezna semena posadili v sobne rastlinjake. V te smo  posadili koruzo in pšenico, fižol in paradižnik ter grah in solato.

Otroci pa  bodo v prihodnje vsakodnevno skrbno skrbeli za rastline, jih zalivali, ter tudi opazovali in spremljali njihov razvoj.

Na tak način so si pridobili nova znanja,  bili pa so tudi zelo  navdušeni nad novimi odkritji.

Projekt Kulturne rastline in semena poteka v okviru operacije Ovtarjev plac − 1. faza LAS Ovtar Slovenskih goric. Naložbo financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 Tadeja Lorber

ZA POGRNJENO MIZO, tradicionalne jedi v luči slovenskih praznikov

Dne, 11.11.2019, so se otroci Zelene igralnice v Vrtcu Lenart seznanili s tradicionalnimi jedmi in z načinom postrežbe le-te v starih časih. Gospa Cvetka Bogdan iz KGZS Zavod Ptuj nam je podala svoje znanje, ki ga je prejela od svoje babice. Poimenovali smo nekatere tradicionalne jedi: potica, gibanca, ocvirkovka, kisla štajerska juha, smetanova juha, ajdovi žganci…Prinesla je izvezen prt, ki so jih včasih vezli pozimi, ko so imeli več časa. Vezli so čez dan, saj še ni bilo elektrike, s petrolejem pa so varčevali. Vsaka mama je predajala svoje spretnosti vezenja na svojo hčerko. V prte je bilo vloženega veliko truda, zato so bili prti na mizi le ob cerkvenih praznikih.

Odločili smo se, da si ogledamo pripravo in peko gibance. Domačina Jožica in Branko Senekovič s hčerkama Lucijo in Mojco, so nam na njihovi domačiji prikazali, kako se pripravi gibanca, katere sestavine potrebujemo in kako jo spečemo v pravi krušni peči. Pečeno gibanco nam je Cvetka prinesla v vrtec, kjer smo se, na pogrnjeni mizi, posladkali.

Prav zaradi našega novo pridobljenega znanja smo vseslovenski tradicionalni zajtrk letos pripravili malo drugače kot prejšnja leta. Domače jedi smo postregli na pogrnjeni mizi, z izvezenimi prti.

Dogodek Za pogrnjeno mizo, tradicionalne jedi v luči slovenskih praznikov poteka v okviru operacije Ovtarjev plac-1. faza (LAS Ovtar Slovenskih goric). Naložbo financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Nataša Rodeš